Meubels monteren met de accuboor

Voor de meeste mensen is het kopen van nieuwe meubels een leuk uitje en daarna vaak toch een stressvolle tijdsbesteding. Toch rijst de vraag of het mogelijk is om de meubels zelf in elkaar te zetten of om hulp van een professional in te roepen. Als uw budget krap is, is de kans groter dat u het zelf in elkaar zet. Om dit te doen, volgen hier een paar belangrijke tips.

Stap 1: Goederen controleren op schade – voorbereiding

Voor aanvang dien je verpakking in aanwezigheid van de leverancier, zo mogelijk direct bij aflevering van het meubel, op beschadigingen te controleren. Op deze manier kunnen bij twijfel de beschadigde goederen direct worden teruggenomen. Als de verpakking onbeschadigd is, kun je direct beginnen met uitpakken.

Voor elk meubelproject is een goede voorbereiding het halve werk. Zelfs voor eenvoudig geconstrueerde meubels met een eenvoudige montagehandleiding, moet deze stap worden gevolgd om onaangename verrassingen tijdens de montage te voorkomen. Als je bijvoorbeeld de afzonderlijke onderdelen direct uit de doos haalt voordat alle componenten zijn uitgepakt, verlies je snel het overzicht en verleng je de tijd die nodig is om de meubelstukken in elkaar te zetten. Om deze reden is het raadzaam om alle montagematerialen en losse onderdelen in de eerste stap te sorteren en pas daarna met de montage te beginnen. Er is niets mis met het controleren van afzonderlijke onderdelen op de juiste pasvorm. Als er gebreken zijn of onderdelen ontbreken, moet de verkoper om vervanging vragen.

Stap 2: werk de montage-instructies één voor één door

Het is uiterst belangrijk dat de afzonderlijke montagestappen in de montagehandleiding na elkaar worden gevolgd en niet zomaar worden overgeslagen op basis van creatieve ideeën. Dergelijke alternatieve routes leiden meestal tot een constructiefout, die vervolgens op een tijdrovende manier moet worden gecorrigeerd. Iedereen die op een bepaald punt niet zeker is van de montage-instructies en niet precies kan zien wat er wordt bedoeld, moet deze pagina’s in kleur markeren en zich in een rustige minuut weer concentreren op de afbeeldingen. Af en toe is het voldoende om jezelf even mentaal te ordenen en er op een later moment nog eens naar te kijken. Dit voorkomt onnodige risico’s.

Koop je een meubel bij IKEA dan kun je de handleidingen ook online vinden op de website.

Stap 3: gereedschap en hulp

Er kunnen soms moeilijkheden ontstaan ​​door een gebrek aan gereedschap. Bij het monteren van een meubelpakket is een accuboor een handig hulpmiddel, vooral in combinatie met de juiste bitjes. Let er op dat je de accuboor in de juiste stand zet zodat je de kast en schroeven niet gelijk kapot draait. Verder ontbreken de onderstaande gereedschappen niet:

  • Rubberen hamer
  • Verschillende schroevendraaiers,
  • een accuboor,
  • een waterpas,
  • verschillende tangen voor het monteren van het meubilair,
  • Een goede set met verschillende bitjes
  • een goede inbussleutel.

Daarnaast moeten de gereedschappen ook op een centrale plek worden geordend en bewaard voor verder gebruik, zodat je niet in het heetst van de strijd moet zoeken naar de juiste kruiskopschroevendraaier. Daarnaast kan het, zeker bij grotere meubelen, zoals slaapkamer- of woonkamerkasten, handig zijn als er een extra persoon bij de montage betrokken is. Vooral bij grote meubelen moet vaak één zijde worden gestabiliseerd om aan de andere zijde correct te kunnen schroeven. Bij zware onderdelen zorgt een extra assistent voor extra veiligheid bij de montage.